Werkwijze

Elementair werk inspireert vooruitstrevende leiders naast hun hard skills een bredere aanwezigheid te belichamen, waardoor ze met meer integriteit kunnen presteren.

Het optimaliseren van onze persoonlijke conditie ten gunste van de kwaliteit van ons functioneren wordt ook wel use-of-self genoemd. Elementair werk helpt individuen en teams met de ontwikkeling van use-of-self, en gebruikt daarvoor inzichten en technieken uit o.m. psychologie, mindfulness, ergonomie, qigong en krijgskunst.

Wat doen we?

  • Ontspannen. Door middel van eenvoudige fysieke oefeningen laten we eerst oppervlakkige spanning los. Hierdoor voelen we ons vrijer om uiterlijke zekerheden los te laten en openen we – voorzichtig – de weg naar meer introspectie.
  • Activeren. Andere fysieke oefeningen geven energie, waardoor we gemotiveerd raken en de kracht ervaren om onszelf ook aan anderen te laten zien.
  • Introspectie. Deelnemers leren hun persoonlijke houding (van lichaam én geest) gewaar te worden, te evalueren en te verbeteren.
  • Interoceptie. We versterken de verbinding met de signalen van het lichaam. Hierdoor leren we adequater te reageren.
  • Veerkracht. Partner oefeningen leren om sensitief, gecentreerd en assertief te zijn in de omgang met situaties en met anderen – ook onder druk.
  • Geestkracht. Mentale oefeningen bieden helderheid en een open geest. Ze geven ook inzicht in het gebrek aan focus of de koppigheid van onze eigen gedachten. We trainen de grootste weldadige kracht die ons ter beschikking staat: aandacht.
  • Reflectie. Deelnemers worden regelmatig uitgenodigd om te reflecteren op de oefeningen, op hun werk en leven en op wat de training voor deze zou betekenen.
  • Educatie. De training wordt voortdurend theoretisch ‘ondertiteld’. Ze komt beeldend tot leven door de referenties aan wetenschap, filosofie, natuur en cultuur. We raken geïnspireerd, gaan verbanden zien en raken gemotiveerd.
  • Perceptie. In de uitgebreidere live programma’s wordt dikwijls gebruik gemaakt van educatie door middel van video en film beelden. Deze visuele taal activeert – soms letterlijk, soms metaforisch – een krachtige, andere laag van begrip.
  • Missie. Deelnemers krijgen handvatten om de inzichten en ervaringen mee te nemen en zelfstandig toe te passen.

Hoe werkt dat?

Door gezamenlijk bezig te zijn met zoiets basaals als adem en beweging ontstaat verbondenheid op een fundamenteel menselijke laag. Die relatie in kracht en kwetsbaarheid versterkt het moreel en daarmee de motivatie om tot resultaten te komen die ten gunste van allen komen.

De training slaat een brug tussen de sportschool of yogamat en het dagelijkse werk doordat de inzichten en technieken moeiteloos op kantoor – of de digitale werkvloer – kunnen worden toegepast. Ze passen in verloren momenten; wachtend op de lift of juist voor je de directiekamer binnenstapt. Zij bieden thuis een heilzaam alternatief voor bv. koffie, aspirine of slaappil.

Bij deze training hoef je niet te denken aan complexe houdingen of mooie bewegingen. We houden het simpel. De trainingen worden staand of zittend op stoelen gedaan en vergen geen lenigheid, spierkracht, of speciale kleding.

Minder je best doen blijkt een prestatie die een geweldig rendement oplevert

Ontdek de innerlijke kracht van leiderschap!

Bel of mail Mattijs!