Mattijs M. van Katwijk

“Het cultiveren van stabiele aandacht en energie is momenteel mijn belangrijkste doelstelling.”

Mattijs is een ex-intellectueel die de corrumperende kracht van zijn geest ontdekte en op zoek is gegaan naar methodes voor oprechtheid.


Eerst op de Vrije Hogeschool (Driebergen) werd Mattijs nadrukkelijk geconfronteerd met de discongruentie tussen zijn cerebrale neiging en zijn werkelijke acties: wie slim is kan zijn handel (en wandel) goed verkopen!

Het besef dat het denken ver van de werkelijkheid kan afliggen werd versterkt toen Mattijs Vergelijkende Kunstwetenschap aan de Vrije Universiteit van Amsterdam ging studeren. Later, aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag, vergrootte de extreem cerebrale benadering van kunst aldaar, de realisatie hoe ver geest en lichaam (de fysieke werkelijkheid) uit verbinding zijn geraakt.

In Aikido, Taiji Quan en Qigong ontdekte Mattijs disciplines die bij uitstek gericht zijn op de integratie van het geestelijke en het lichamelijke. Deze kunsten benadrukken het belang van coherentie, die niet alleen tot uiting komt in de efficiëntie van haar technieken. Ze toont zich ook in de ontwikkeling van kwaliteiten als zorgvuldigheid, focus, overzicht, flexibiliteit, daadkracht, doorzettingsvermogen, integriteit en correcte omgangsvormen.

In 2005 begon Mattijs Taiji en Qigong les te geven. Hij richtte Studio MENG in Den Haag op, waar hij les geeft en workshops en seminars organiseert, gericht op de Daoïstische kunsten en persoonlijke ontwikkeling.

Het gebrek aan rechtschapenheid dat Mattijs in mensen waarnam, ontwaarde hij natuurlijk ook in de politiek en in het bedrijfsleven. Zo ontstond geleidelijk de wens zijn werkveld uit te breiden naar die mensen die door hun positie meer invloed hebben op de wereld. Het idee was onder meer dat ‘als de directeur van Shell voeling krijgt voor de integriteit van geest en lichaam, dat effect zal hebben op zijn omgang met het milieu’.

Mattijs richtte Elementair werk op en begon in 2017 les te geven aan bedrijven en organisaties. Internationaal is er sindsdien een enorme ontwikkeling gaande waarbij thema’s als integriteit, fysiek en mentaal welzijn en belichaamd leiderschap hoog op de agenda’s van grote organisaties zijn verschenen.

Mattijs onderscheidt zich van vele andere trainers en bureaus door zijn gebrek aan bedrijf- of bestuurskundige achtergrond. Hij vertrouwt op zijn 20+ jaar studie en training in de kunst van verandering en put uit de inzichten uit zijn universitaire en kunstzinnige opleidingen en een brede culturele interesse. Mattijs overtuigt zelfs de meest sceptische deelnemers met een grondige en heldere cognitieve bedding. Met humor en veiligheid. Maar vooral met een diep geleefd en substantieel fysieke praktijk.

Met zijn partner woont Mattijs momenteel grote delen van het jaar in Indonesië. Zij trainen beiden full-time interne kunsten (Neigong) in Lotus Nei Gong international, de school van Damo Mitchell. Het curriculum bestaat o.m. uit ‘externe’ en ‘interne’ krijgskunst (Taiji Quan, Hsing Yi), Chinese yoga (Dao Yin, Qigong), gezondheidskunde (Yang Shen Fa), meditatie, filosofie en psychologie.

Mattijs is een groot filmliefhebber. Hij houdt van paardrijden en zonlicht.

“Het is mijn missie om de individuen, teams en organisaties die het verschil maken, de grond onder hun voeten te laten voelen. Ik wil hen contact laten maken met hun ruggengraat, hun bloed laten stromen en hen laten ademen. Het vervult mij met vreugde om de mens, dóór zijn werktuigelijke functies heen, stralend, krachtig en energiek tevoorschijn te zien komen. Hiertoe breng ik mensen fysiek en mentaal in beweging: ervaringsgericht, down-to-earth en met humor.”

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken, woningbouwvereniging Portaal, Vervoersregio Amsterdam, Politie Nederland, Philips, the International Criminal Court, European Patent Office, EY Nederland en anderen zijn door Elementair werk geïnspireerd. Mattijs werkt samen met verschillende organisatie adviesbureaus, waaronder Twijnstra Gudde, Ardis en Bon Courage. 


Ontdek de innerlijke kracht van leiderschap!

Bel of mail Mattijs!