Voortschrijdend inzicht

Structuren breken in versneld tempo af. Aan alle kanten verliezen schimmige autoriteiten geloofwaardigheid en gezag. Overheden, media en individuen verliezen in het oog van de kijker hun positie en waardigheid. Binnen die staat van chaos en ontreddering klampen mensen zich nóg vaster aan verhalen en ideologieën die hun overtuigingen bevestigen. De kampen versterken en verschansen zich; de tegenstellingen worden groter.

Dit is precies zoals de Dao De Jing beschrijft hoe de manifesterende geest zich splitst. Hoe ‘links’ wordt gedefinieerd door ‘rechts’, ‘goed’ door ‘slecht’. En hoe de mens door het klampen aan die identificaties, de eenheid (Dao) verliest. De Daoïstische training richt zich op de weg, terug naar die eenheid. Dat is geen God-zege-de-greep overgave aan het Grote Al. Geen sprake van ‘je bent goed zoals je bent’ of ‘we zijn al verlicht’ new age geklets. Het gaat om een complex en scrupuleus proces van onderscheiden (ja, eerst) en vervolgens loslaten en opbouwen van mentale en fysieke kwaliteiten.

Mijn persoonlijke training heeft de afgelopen 4 jaar een enorme transformatie ondergaan. Nu pas zet ik de eerste stappen op een authentiek pad van Daoïstische kunsten. Bijna alles wat ik sinds 1998 over Qigong, Neigong en Taiji had geleerd is verbleekt in het licht van mijn huidige inzichten en ervaringen – en het gros van waar ik jaren mee werkte kan en zal ik niet meer doorgeven. Maar in het nieuwe werk ben ik nog een beginner en daarin kan ik zeker nog geen les geven. Mijn aanbod in Studio MENG is nu dan ook zeer beperkt!

Gelukkig kan ik kwaliteiten van mijn huidige ontwikkeling toe passen in een deel van mijn oude werk dat nu nog relevant is. En daarmee geef ik beter les dan ooit. Geïnteresseerden kunnen daarvoor aansluiten bij de maandag avond training (zie onder) of per individueel consult.
Daarnaast kan ik met ‘MENG – Elementair werk’ met een smal palet – en véél ervaring – op brede schaal maatschappelijk relevant zijn: juist die kleine stapjes in de richting van eenheid komen tegemoet aan de hunkering naar verbinding, authenticiteit en vitaliteit die nu binnen organisaties zo leeft!