Ik kan mij voorstellen dat bovenstaande foto op LinkeIn door menigeen met argusogen wordt bekeken. De betekenis voor een professioneel sociaal netwerk zal niet voor iedereen duidelijk zijn.
Toch weet iedereen wel dat zijn fysieke conditie invloed heeft op zijn werk. De een functioneert beter op een nuchtere maag, de ander heeft zijn koffie nodig. Voldoende slaap is voor de meeste mensen cruciaal en niemand werkt lekker met een zeurende pijn. Een beetje ‘lekker in je lijf’ kortom, wordt algemeen begrepen als voorwaarde voor fatsoenlijke prestaties.
De onmiddellijke samenhang tussen lichamelijke vermogens en mentale prestaties is zo evident, dat het mij altijd heeft verbijsterd hoe weinig mensen en organisaties inzetten op het bevorderen van tenminste een basis van welzijn. Terwijl het niet zo moeilijk is:
Een paar keer goed zuchten biedt ontspanning. Een stevige wandeling verfrist. Het stretchen van de borst en schouders kan significant helpen je vrij en helder uit te spreken. Een soepele sterke rug versterkt je autonomie.
In feite kunnen álle menselijke kwaliteiten worden ontwikkeld door de juiste fysieke disciplines.
Sport bevordert doelgerichtheid en uithoudingsvermogen. Krijgskunst draagt bij aan de ontwikkeling van eigenschappen als aandacht, assertiviteit en incasseringsvermogen. Vormen van yoga en neigong zijn nadrukkelijk gericht op kwaliteiten als helderheid, onderscheidingsvermogen, gelijkmoedigheid en onverstoorbaarheid.
Met de duizelingwekkende groei van artificiële intelligentie zal de menselijke fysieke en mentale conditie in toenemende mate van doorslaggevend belang worden. Het is dan ook hoogste tijd dat individuen en organisaties zeggenschap gaan nemen over de kwaliteit van hun menselijke rijkdom.
De hier getoonde stretch zal ik in-company niet snel geven. Een paar keer diep zuchten blijkt voor velen al een flinke uitdaging!